четвъртък, 2 декември 2010 г.

САЛАТИ

Салата с пилешко месо
Продукти:
-печено бяло месо
-варени картофи
-пресен настърган морков
-кисели краставички
- царевица
-грах
-зелени маслини
-майонеза с 
малко кисело мляко
- горчица
-лимонов сок
-черен пипер 





Зимна салата
ПРОДУКТИ:
- картофи
- яйца
- шунка
сос:
- кисело мляко
- майонеза
- чесън


Ред настъргани продукти; сос и така докато свършат продуктите


Богата салата
Продукти:
- варени картофи
- запържени пресни гъби
- нарязана шунка
- нарязани варени яйца
- кисели краставички
- зелен лук
- настъргани пресни моркови

сос:
- кетчуп
- майонеза 
- черен пипер
- малко горчица

Мексиканска салата

Продукти:
5 сварени яйца
200 гр царевица
200 гр шунка
200 гр ролца от раци
200 гр кашкавал
зелен лук
черен пипер
майонеза





Пъстра салата с пиле
                                           
Необходими продукти:
- сварено пилешко месо
- печени чушки
- кисели краставици
- сварени моркови
- мариновани гъби
- зелени маслини
- пресен лук
- царевица
- копър
- сол оцет и олио
Мексиканска салата
Необходими продукти:
- червен боб от консерва
- печени чушки
- кисели краставици
- царевица
- стар лук
- копър
-чили сос
- сол оцет и олио


Майонезена салата с риба тон
 Необходими продукти:
- варени картофи
- кисели краставици
- царевица
- риба тон
- майонеза








Солена торта
Продукти:
кг картофи
1 буркан кисели краставици
400 гр шунка
4 варени яйца
200 гр крема сирене
400гр майонеза
1 пак. желатин в 120 мл вода


И така сваряваме си картофите , белим и нарязваме на кубчета.
Накисваме си желатина в студена вода да набъбне.
Облепяме тортена форма или тавичка с подобен размер с стреч флио,на дъното се настъргват половината картофи,притискаме хубаво по дъното и стените на формата .
Нарязваме си всичко продукти : шунката , краставичките , останалитекартифи , настъргваме си яйцата...
Готовия желатин се смесва със крема сиренето и майонезата . Разбърква се добре .
С 1/3 от сместа се заливат картофите които вече сме положили в тавичката .
Поръсваме с шунката , краставичките притискаме и изливаме другата 1/3 отсместа .
Поръсваме яйцата , останалите картофи ,пак се притиска и се залива с последната 1/3 от сместа .
Завиваме със стреч фолио и прибираме в хладилника за няколко часа , моята торта престоя една нощ .
Вадим тортата и обръщаме на равна повърхност в моя случаи табла :)
Замазваме тортата с майонезата смесена с кисело мляко , поръсваме с настърган кашкавал и украсяваме по желание .

Рибна торта за Никулден
Продукти:
5 средни картофа
2 стръка пресен лук
2 скилидки пресован чесън
настъргана кора от 1/2 лимон
сок от 1/2 лимон
2 с.л.майонеза
сол и черен пипер на вкус
3 моркова
150г царевица
10бр. тост сиренца
500г топло пушена риба (аз я замених с риба тон в зехтин ,това имах под ръка)
2 стръка пресен лук
настъргана кора от 1/2 лимон
сок от 1/2 лимон
2 с.л.майонеза
черен пипер на вкус
100г попарени спаначни листа
4 твърдо сварени яйца
200г маслини , различни видове
за декорация
настърган кашкавал
магданоз
крема сирене
скариди
Приготвяне
Нарязваме картофите и ги задушаваме в подсолена вода.След сваряването ги оставяме на страна за да истинат.След като това е факт с помощта на вилица ги намачкайте след това добавете нарязания магданоз , майонезата , чесъна , лимоновата кора ,сока от лимона и черния пипер.
В чиния с равно дъно поставете тортен ринг. Сипете в него картофената разнесете и притеснете сместа равномерно по дъното.Нарежете морковите на лентички и ги задушете леко във вряща и подсолена вода.
Смесете ги с царевицата и нанесете следващия слои на тортата
Наредете листчетата сирене за тост.
Смесете рибата с лимоновата кора и сок , майонезата , нарязаният лук и пипера.
Ред е на пласта от тост сиренето.След това листата спанак,покриваме цялата повърхност.
Последния пласт е от яйцата , нарязани на кубчета и парченцата маслини.
Покрийте тортата с найлоново фолио и оставете един ден в хладилника. Преди сервиране украсете тортата с настърган кашкавал , крема сиренето , маслини , скариди или с каквото си пожелаете... :)


Немска зимна салата


Необходими продукти
картофи - 500 г, сварени и нарязани на кубчета
кренвирши - 200 г
шунка - 200 г
бекон - 200 г
кашкавал - 200 г
кисели краствички - 4–5 броя
праз - бялата част на 1 стрък
червени чушки - 1 печена пиперка 
майонеза -200 г
оцет - 1 с.л. ябълков, за дресинга
захар - 1 шипка кафява, за дресинга 
горчица - 1 ч.л., за дресинга 
Приготвяне
Месата се режат на малки парчета. Кашкавалът се настъргва на едро ренде, а крастачиките се ражат също на малки кубчета. Бялата част на праза се реже на ситно. В голяма купа се смесва всичко с картофите и нарязаната червена пиперка.Всичко се разбърква и се омесва с мойонезата. Смесете продуктите за дресинга, полейте салатата и я разбъркайте. Салатата трябва да престои в хладилника преди да се поднесе.

Салата Охо-Бохо

Необходими продукти
шунка - 150 г
яйца - 2 броя
гъби - 5 с.л. от буркан
грах - 4 с.л.
моркови - 2 настъргани
картофи - 3 сварени 
кисели краставички - 3, нарязани на тънки филийки
кетчуп - 1 с.л.
майонеза - 1 с.л.
сметана - 3 с.л. течна 
Приготвяне

От кетчупа, майонезата и сметаната се прави сосът за салатата.Шунката и сварените картофи се нарязват на малки парчета, прибавят се всички останали съставки и салатата се обърква с приготвения сос.Поднася се с нарязано яйце.  

Европейска салата

Необходими продукти
червени чушки - 2 броя пиперки капия - печени и обелени
краставици - 1 голяма прясна или няколко корнишона
царевица - 300 грама - 1 консерва сладка 
топено сирене - 200 грама тип Филаделфия
сирене - 100 г бяло
кисело мляко - 2 с. л.
зехтин - 2 с. л. 
сол - на вкус
чесън - 2 скилидки, по желание 

Приготвяне

Накълцайте на ситни парченца пиперките и краставиците. Отцедете царевицата и я омешете с краставицата и чушките в голяма купа. Наситнете чесъна и прибавете и него.В отделен съд разбъркайте до получаване на хомогенна смес киселото мляко, топеното сирене, обикновеното сирене - натрошено. Подправете с малко зехтин и сол на вкус и излейте върху зеленчуците. Объркайте добре.
Салата с риба тон и зеле
Необходими продукти

  • 1 консерва риба тон в растително масло
  • 1 консерва царевица
  • 1/2 малка зелка
  • 2 суп.л. майонеза
  • сокът от половин лимон
  • черен пипер
  • сол
Нарежете зелето на ситно и объркайте със солта като мачкате зелето докато умекне и поеме солта. Отцедете добре рибата тон от маслото и прибавете към зелето. Прибавете и царевицата, също изцедена от водата. Добавете черен пипер и лимонов сок на вкус. Накрая прибавете майонезата и разбъркайте добре. Оставете в хладилник за около 20 минути.
Салата с ролца от раци
Продукти:
250 гр. - ролца от раци
1 кутия(300гр.) - царевица
100 гр. майонеза
200 гр. гъсто кисело мляко(аз ползвах с 5 % масленост)
5 бр. твърдо сварени яйца
черен пипер
сол
лимонов сок
Необходими продукти:
  Ролцата от раци се нарязват на кубчета, заедно с 4 бр. от яйцата. Прибавя се изцедената царевица, майонезата, киселото мляко и подправките на вкус. Разбърква се добре и се изсипва в купа за сервиране. Отгоре се настъргва последното сварено яйце на ситно ренде.


Салата с ролца от раци и царевица

Продукти:

  • 250 г ролца от раци
  • 250 г консервирана царевица
  • 4 бр. яйца
  • кисели краставици
  • 200 г майонеза
  • сол
  • черен пипер
  • лимонов сок

Необходими продукти:

Ролцата и сварените яйца се режат на кубчета. Прибавят се останалите продукти и се разбърква. Оставя се в хладилник за поне 2 часа преди сервиране.
Картофена салата с горчица и чесън
Продукти :
около 600 гр. картофи
2 с.л. зехтин
1 с.л. оцет
1 с.л. лимонов сок
1 с.л. бяло вино
1 с.л. горчица
2 скилидки чесън
сол , черен пипер на вкус
магданоз
2 бр. твърдо сварени яйца
Приготвяне : 

Картофите се сваряват , обелват се и се нарязват на кубчета. В съд се смесват горчицата , оцета , зехтина , лимоновия сок ,бялото вино,  пресованите скилидки чесън , солта и черния пипер.Всичко се разбърква добре до хомогенизиране.С полученият дресинг се заливат още топлите картофи.Готовата салата се оформя в чиния , като отстрани се подреждат нарязани на тънки кръгчета сварени яйца.Поръсва се с нарязан на дребно магданоз.

Няма коментари:

Публикуване на коментар