вторник, 28 декември 2010 г.

Бейлис


Необходими продукти:
2 опаковки кондензирано прясно мляко
500 мл. уиски
250 мл. течна сметана
4 капки бадемова есенция
½ ч.л ванилия
½ ч.л инстантно кафе
Начин на приготвяне:
Затворените консерви с кондензирано мляко се варят на тих огън около 2 - 2. 5 часа.

Оставете ги да се охладят и след това ги отворете.

Изсипете ги в купа и разбийте с миксер, като постепенно доливате алкохола и сметаната, докато се получи кремообразен ликьор, който доовкусете с есенцията.

Налейте в шишета и оставете в хладилника да се охлади.

четвъртък, 2 декември 2010 г.

ЯСТИЯ ОТ ДИВЕЧ

Задушен глиган със зеленчуци

Продукти:
около 2кг месо 
6-7 глави лук
8-9 малки глави чесън
3-4 моркова
3-4 чушки
1 тиквичка
100гр сушени гъби (манатарки)
100 мл олио 
50мл ябълков оцет
300 гр домати от консерва (или 3-4 домата) 
1 с л червен пипер 
сол на вкус (месото поема след мариноването, затова съвсем малко е достатъчно) 
около 1л.вода
2-3 даф.листа
1 с л брашно за сгъстяване на соса 
За маринатата:
3 дафинови листа
щипка листа розмарин
20-на зърна черен пипер
1 връзка кервиз/целина или 2 с л сух
2 с л сол
1 с л захар /или 7-8 к. подсладител/
300мл вино
200мл оцет
400мл вода
Начин на приготвяне:
 Продуктите за мариноването се поставят в тенджера да заврат.
* Месото се почиства от ципите и нарязва на едри хапки
* Когато заври маринатата, отмества се от котлона и месото се поставя в нея.
* Държи се 1.5-2часа, след което месото се изважда и маринатата отново възвира.
* Пак се поставя месото вътре и оставя да изстине.
* Премества се в тясна и висока тенджера, така че месото да е покрито, или премества в друг подходящ съд, в който маринатата покрива месото.
* Прибира се в хладилник и оставя там за 36-48 часа, като през това време 2-3 пъти се разбърква.

* Месото се изважда от маринатата и измива добре.
* Заедно със ситно нарязания лук се запържва за 2-3 мин, прибавя червения пипер, оцета, солта и залива с водата.
* След като заври се намалява степента на котлона и оставя да поври до омекване на месото.
* Прибавят се почистения от външните ципи глави чесън, тиквичките - нарязани на дребно, морковите и сушените гъби
* След като поврат 15 мин. се прибавя дафиновия лист, доматите и ситно нарязаната чушка.
* След още 10 мин ястието се изключва, като му се прибавя размитото с малко вода брашно и разбърква.

Глиган  по ловджийски
Продукти:

2 - 2,5кг месо от глиган /или диво прасе, кой както иска да го разбира  
За маринатата:
3 дафинови листа 
5-6 зърна бахар 
20-на зърна черен пипер 
1 връзка кервиз/целина 
1 връзка магданоз
1 глава лук 
1 с л захар /или 7-8 к. подсладител/
300мл вино
50мл оцет
400мл вода
За ястието:
500 мл доматен сок /ако е воднист - 1л. и водата се отменя  smile1 /
500 мл вода 
5-6 глави лук 
300 гр печурки 
300 гр пресни горски гъби /манатарки, масловки, сарнели - каквито има. Аз правих с манатарки и масловки, но съм сигурна, че може и без тях - сухите са достатъчно ароматни/ 
100 гр сушени манатарки 
2  наденици - едро кълцаната ми харесва много за готвене и печене 
1 с л захар /или 7-8 к. подсладител/
100-150 мл олио 
150 мл червено вино 
сол на вкус
2 дафинови листа
4-5 цели глави чесън 
1 с л червен пипер 
50 мл оцет 
Приготвяне: 
Мариноване
* Кервизът, магданоза и лука се нарязват на едро. 
* Заедно с останалите продукти за мариноването се поставят в тенджера да заврат. 
* Месото се почиства от ципите и нарязва на жулиени (размер XL)  smile1  или едри хапки 
* Когато заври маринатата, отмества се от котлона и  месото се поставя в нея. 
* Държи се 1.5-2часа, след което месото се изважда и маринатата отново възвира. 
* Пак се поставя месото вътре и оставя да изстине. 
* Премества се в тясна и висока тенджера, така че месото да е покрито, или премества в друг подходящ съд, в който маринатата покрива месото. 
* Прибира се в хладилник и оставя там за 36-48 часа, като през това време 2-3 пъти се разбърква.


* Изважда се и  отделя месото от маринатата без да се измива. 
* Лука се нарязва на ситно; пресните гъби - на ситно; сухите гъби се заливат с топла вода за 20-30 мин.; чесъна почиства и оставя така, както е на глави.
* В тенджера се задушава за 1-2 мин. ситно нарязания лук. 
* Прибавят се солта, червения пипер, месото, захарта  и залива с доматения сос, водата, оцета и виното. 
* Затваря се капака, като се запечатва по краищата с тесто - приготвено от вода и брашно.  Оставя се около 2см. незапечатана част. 
* Включва се на слаб котлон и щом заври, се изчакват 2.5 - 3 часа.  ***
* Разпечатва се тестото и прибавят гъбите, изцедените накиснати сушени гъби, дафиновия лист, нарязаната на едри парчета наденица  и главите чесън. 
* Оставя се да поври още 20 мин. и ако е много течен соса се сгъстява с 1 с л брашно (на мен това не ми се наложи, но за всеки случай да си кажа) 


ПРЕДЯСТИЯ

Картофени тимбалчета
Продукти:
-5-6 големи картофа
-стрък пресен чесън
-глава/средна/ стар лук
-1ч.ч. натрошено сирене
-2 яйца
-1 малка зелена чушка/по желание люта/
-магданоз
-копър
-черен пипер
-остатъците от три сварени яйца след отделяне на шайбите с жълтък

Приготвяне:
Картофите се сваряват , обелват и намачкват.Омесват се с останалите продукти. 
9 чашки за крем карамел се намазват с масло и се поръсват с пикантна панировка с корнфлейкс/може и галета/. 
Чашките се напълват със сместа ,капва се по малко разтопено масло или олио отгоре и се пекат на 200 градуса , докато сместа започне да се отделя от стените. 
Тимбалчетата се освобождават от чашките , отгоре се поставя шайба от варено яйце и се полива с разтопено масло с чевен пипер. 



Панировка


Продукти:
- 3 яйца;
- чаша брашно;
- чаша бира;
- сол;
-  черен пипер и 2-3 капки пикантен сос 

Начин на приготовление:
Разбиват се отделно жълтъците и белтъците.
Към жълтъците прибавяме бирата и брашното. Сместта трябва да стане по-гъста от смес за палачинки, почти като смес за кекс. Ако е загребете с лъжица, да не може да падне обратно като течност, а да се дели като тесто, но не много гъсто...като за кекс. След това, с дървена шпатула прибавяме разбитите на сняг белтъци към тази смес. Когато се объркат добре (в никакъв случай не разбърквайте енергично) забождаме парче риба, сиренца, кашкавалчета, потапяме в сместта и пържим в съд с много олио (аз използвам тясно, но дълбоко канче, защото трябва да има място хапките да плуват в мазнина.

Кашкавалени топчета
ПРОДУКТИ:
0,300 гр.настърган кашкавал(на ситно ренде)
8 с.л. брашно
2 яйца
1 кафена л.бакпулвер
сол на вкус
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:

 Настърганият кашкавал се смесва с яйцата,брашното се смесва със солта и бакпулвера,след това всичко се омесва заедно.С набрашнени ръце се оформят топчета колкото орех и се пускат в горещата мазнина.Изваждат се в/у кухненска хартия да се изцедат от мазнината.
Топчета от яйца и сирене
Продукти
- сварени яйца
- сирене
- майонеза
- настърган на ситно кашкавал 

Начин на приготвяне
Намачкват се яйцата, сиренето и майонезата и се правят топченца с ръце. Овалват се в ситно настърган кашкавал






Рулца от тиквички и пушено филе 
Продукти
 -тиквички 
-сирене 
-кашкавал 
-зелени маслини 
-пушено филе, на тънки филиики 
-яйца 
-зехтин
 Начин на приготвяне
Тиквичките се нарязват на тънки ленти и се поставят в тавичка, посоляват се и се запичат до омекване във фурната/за около 10 мин./Прави се плънка от яйца, сирене, настърган кашкала, нарязани на ситно зелени маслини и зелени подправки.Слага се в края на всяка лента от тиквичките и се навива на руца. По същия начин се навиват руца и от пушеното филе.
Редят се в намазана с мазнина тава, последователно. поливат се със зехтин и се запичат на 250 градуса за около 30мин. Добавт се парченца кашкавал и се запича отново до златисто. 

Бутерки с пълнеж
Продукти
- бутер тесто
плънка
-1 опаковка майонеза
-1 пак.ролца от раци, задушени на шайби в зехтин, бяло вино и черен пипер.
-1 кутийка царевица 

Начин на приготвяне
Кошничките стават от ленти бутер тесто, навити върху бебешки бурканчета и хартия за печене. Печем и пълним с плънката


Картофени кошнички с кайма 
Продукти
-250гр. кайма
-1 чаша ориз
-пресен лук
-домати
-топено сирене
-кашкавал
-подправки-сол, черен пипер, кубче бульон, чубрица.
За кошничките 

-1 пакетче картофено пюре 
-2ч.ч. брашно 
-1 яйце 
-1ч.ч. вода 
-1 бакпулвер 
-1/2ч.ч. олио 

Начин на приготвяне
Замесва се меко тесто.Разделя се на топки и се разточва. Тестото се приготвя много лесно и бързо и също така се оформя.Намазват се формички и се поставя тестото.Слага се по малко горчица на дъното на всяка кошничка.Оризът се сварява с един бульон.Запържва се ситно нарязания лук, каймата,доматите, подправките и топеното сирене.Смесва се с оризът.Пълнят се кошничките и се пекът на 220 градуса.Преди да ги извадим, поставяме по парче кашкавал отгоре. 






Пилешка фантазия 
Продукти
Пилешко филе 
пушено, гъби, лук,кисели краставички,кашкавал
 Начин на приготвяне
Пилешко филе се начуква през найлон много на тъничко. Маринова се в малко горчица,бяло вино и соев сос. Намазват се купички за крем карамел с олио и се поръсват с галета. нареждат се парченцата начукано месо на тънко, така че краищата им да стърчат отвън. Предварително се прави плънка от пушено, гъби, лук и черно пиперче. Слага се от плънката и се притиска хубаво. Отгоре се слагат нарязани кисели краставички и най-отгоре няколко парченца кашкавал. Завива се месото отгоре и се притиска лекичко. намазва се с горчица. Купичките се пекат като крем карамел, но на 250 градуса. Изваждат се и се обръщат получените куполчета. Отгоре на всяко се нарежда кашкавал и се запичат така.

Палачинки с гъби и сметана
Продукти
- палачинки
- пил. филе
- гъби
- сметана
- кашкавал
- топено сирене
- горчица
 Начин на приготвяне
Правим си палачинки.Нарязваме на кубчета филето, на ивички гъбките. Запържваме гъбките в малко зехтинче, заедно с филето и добавяме сметаната. Оставяме така три, четири минутки. Добавяме кашкавала и топеното сирене. Малко горчица и черно пиперче.С готовата смес пълним палачинките и ги завиваме като пакетчета. Нареждаме в тавичка и настъргваме отгоре обилно кашкавал, малко горчица и капки сметана и пак кашкавал. Запичаме в предварително загрята фурна само отгоре. Сервираме ги топли с лимонов сок. 
Кошнички с яйца 
Продукти:
- бутер тесто
- сварени яйца
- майонеза
- пушено филе
- печена чушка
- зелени маслини
- кашкавал
- майонеза
- горчица

Начин на приготвяне:
Във формички се поставя кръг от бутер тестото, в него се поставя свареното яйце, пушеното, червената чушка, нарязани зелени маслини и най-отгоре парче кашкавал.

Запича се в загрята на 220 градуса фурна. Прави се пълнеж от намачкан жълтък, горчица и майонеза и се запълва отгоре кошничката.Украсява се по желание.

Предястие "Змия"

Продукти
- хлебно тесто
плънка за набождане отгоре:
- колбас
- кашкавал
- сирене
- краставица
- домат и др. продукти
Начин на приготвяне
От хлебно тесто се правят еднакви по големина топки, които се подреждат в тава, оформя се глава и опашка на зията. Изпича се. Отгоре се набождат с плънката.
Пилешки пръчици 
Продукти:
- пилешко филе
- яйце
- картофено пюре на прах

за маринатата
- бира
- кубче пилешки бульон
- горчица
- черен пипер
- зехтин

за соса
- кисело мляко
- майонеза
- горчица
- черен пипер, копър.

Начин на приготвяне:

Нарязваме месото на лентички и мариноваме. Всяко парченце потапяме в яйцето и след това в смес от галета и картофено пюре. Пържим в много мазнина.

Кошнички от бутер тесто
Продукти
3а 6 кошнички:
пакет (300гр.) многолистно (бутер) тесто
3 яйца
няколко черни маслини
50гр. крема-сирене ('Филаделфия')
6 шайби салам, шунка.. (при мен е от типа траен колбас)
6 шайби кашкавал
пресен копър или магданоз
Начин на приготвяне
Сваряват се яйцата, обелват се и се разполовяват напречно. Разгъва се тестото. Изрязват се 6 кръга с диаметър около 10см. Във всеки един от тях се слага по една яйчена половинка с върха/дупето към тестото и се наместват във формичките за мъфини. Върху яйцето се редят по шайба от салама и по шайба кашкавал. От останалата част на тестото се режат 12 тънки ивици с дължина около 15см., осукват се две по две и се поставят по кантовете на бъдещите кошнички. Пекат се на средна скара, 180°C. Могат да се сервират и топлички, могат и да се украсят след като изстинат с шприцовано крема-сирене, маслинка (или парченце червена чушка.. според вкуса), листо магданоз или копър. 

Бутер мъфинки
Продукти
пакет многолистно (бутер) тесто
2 консерви риба-тон в собствен сос
50гр кашкавал
1-2с. л майонеза
няколко маслини без костилки

Консервите се отварят и отцеждат от течността. Рибата-тон се смесва с настъргания на ренде кашкавал и майонезата. Тестото се разгъва и от него се изрязват кръгове с диаметър около 6-7см. Мъфинените формички се намазват с мазнинка. Поставят се във формичките и се пълнят с пълнежа. Добавя се по една или повече маслини - цели или нарязани.
Със също такива тестени кръгове се захлупват. Интересни стават, когато кръговете са изрязани с 'къдрава' формичка. Пекат се на средна скара, 190-200°C.
Кашкавалена наслада
Продукти:
кашкавал
маслини
кисели краставички
шунка, луканков салам, кренвирш
царевица
много тънък слой топено  сирене
малко червен пипер

или друго по желание
Начин на приготвяне:
Разтопявате кашкавала в микровалновата и го разстилате върху стреч фолио. Върху така получената "палачинка" слагате плънката- всичко ситно нарязано. Навивате го на руло и слагате да стегне в хладилника.
Пълнени хлебни рулца-хапки

Продукти (за 24 хапки ):
4 филийки хляб без кора 
пушена сьомга

крема сирене тип“Филаделфия“

прясно сирене

рулца от раци

домати Чери

шунка от пуешко месо

кисели краставички.

Приготвяне : 
Разточваме филийките с помоща на точилка ,докато станат тънки и финни…за да не се разтрошат ги сложете между два листа прозрачно фолио.
За двете филийки със салмон:Внимателно намазваме филийките с крема сирене.Слагаме и финно парче сьомга.Върху сьомгата нареждаме парченца прясно сирене,нарязани също на финни парчета и накрая рулца от раци/както е показано в оригиналната рецепта/.Комбинацията от прясно сирене и сьомга е превъзходна! Завиваме филийките така,че рулцата да останат в центъра.Слагаме ги в алуминиево фолио и оформяме като бонбон.
За двете филийки със шунка: Леко ги намазваме с разрязан на две домат.Нареждаме финно нарязаните парченца шунка , върху тях парченцата сирене Моцарела и накрая киселите краставички.Завиваме на рулца и оформяме по същия начин.Печем в загрята на 200 градуса фурна за около 20 мин.Когато изстинат добре ,махаме фолиото и нарязваме всяко рулце на 6 парчета.

Панирани палачинки
Продукти : ( по желание)
Пилешки гърди
Гъби
Кисели краставички
Топено сирене
Палачинки  
Яйца 
Брашно
сол на вкус 
Приготвяне:

. Сварените гъби и пилешки гърди нарязваме на ситно. Към тях добавяме нарязани на ситно кисели краставички. Слагаме 2-3 лъжици топено сирене и всичко омесваме добре...
2. Слагаме получената смес в средата на 1  палачинка...

Технологията за завиване е първо се прегъва от двете страни чак тогава отгоре надолу.
3. Вече готовата палачинка потапяме внимателни първо в яйце , после в брашно и после пак в яйце и пържим...
Рошковци
Продукти за около 20 бр.
200гр. кашкавал
200 гр. шунка
200 гр. кисели краставички (4 малки)
1 сварен картоф
1 яйце
за панировката:
около 100гр. корнфлейкс и 100гр. галета
3 яйца
олио или мазнина за пържене - маслена баня

Приготвяне:
* Картофа се бели, нарязва на четири и вари в микровълновата или в обикновена тенджера (което е по-бавно), а можеи готово картофено пюре - 3-4 с.л.
* Кашкавала се настъргва на ситно ренде
* Шунката и краставичките се нарязват на ситно.
* Намачка се сварения картоф, прибавят се шунката, кашкавала, краставичките и яйцето.
* Омесва се добре с ръка.
* Корнфлейкса се намачва добре в хартия с бутилка или точилката така, че да стане колкото оризови зърна
* От сместа се взема по една лъжица и с мокри ръце оформя топче, малко по-голямо от топче за пинг-понг
* Потапя се в разбитите яйца, след това в корна и овалва добре така, че да полепне по него.
* Нареждат се на свежо фолио или голяма чиния.
* Когато всички са готови започват да се пържат в загрятата през това време мазнина - поне 3-4 см. Не се пълни съда с тях, за да могат да се въртят - сами се обръщат, много бързо се пържат - по минута.
* Изваждат се на кухненска хартия да се отцедят.

Топчета с кашкавал
Продукти
250 гр. кашкавал (настърган на ситно ренде)
3 яйца (настъргани на ситно ренде)
4 скилидки пресован чесън
4 - 5 с.л. майонеза
сол на вкус*
Приготвяне:Разбъркват се всички продукти, оформят се топчета и се овалват в настърган кашкавал. Поднасят се изстудени.