Задушен глиган със зеленчуци
Продукти:
около 2кг месо
6-7 глави лук
8-9 малки глави чесън
3-4 моркова
3-4 чушки
1 тиквичка
100гр сушени гъби (манатарки)
100 мл олио
50мл ябълков оцет
300 гр домати от консерва (или 3-4 домата)
1 с л червен пипер
сол на вкус (месото поема след мариноването, затова съвсем малко е достатъчно)
около 1л.вода
2-3 даф.листа
1 с л брашно за сгъстяване на соса
За маринатата:
3 дафинови листа
щипка листа розмарин
20-на зърна черен пипер
1 връзка кервиз/целина или 2 с л сух
2 с л сол
1 с л захар /или 7-8 к. подсладител/
300мл вино
200мл оцет
400мл вода
6-7 глави лук
8-9 малки глави чесън
3-4 моркова
3-4 чушки
1 тиквичка
100гр сушени гъби (манатарки)
100 мл олио
50мл ябълков оцет
300 гр домати от консерва (или 3-4 домата)
1 с л червен пипер
сол на вкус (месото поема след мариноването, затова съвсем малко е достатъчно)
около 1л.вода
2-3 даф.листа
1 с л брашно за сгъстяване на соса
За маринатата:
3 дафинови листа
щипка листа розмарин
20-на зърна черен пипер
1 връзка кервиз/целина или 2 с л сух
2 с л сол
1 с л захар /или 7-8 к. подсладител/
300мл вино
200мл оцет
400мл вода
Начин на приготвяне:
Продуктите за мариноването се поставят в тенджера да заврат.
* Месото се почиства от ципите и нарязва на едри хапки
* Когато заври маринатата, отмества се от котлона и месото се поставя в нея.
* Държи се 1.5-2часа, след което месото се изважда и маринатата отново възвира.
* Пак се поставя месото вътре и оставя да изстине.
* Премества се в тясна и висока тенджера, така че месото да е покрито, или премества в друг подходящ съд, в който маринатата покрива месото.
* Прибира се в хладилник и оставя там за 36-48 часа, като през това време 2-3 пъти се разбърква.
* Месото се изважда от маринатата и измива добре.
* Заедно със ситно нарязания лук се запържва за 2-3 мин, прибавя червения пипер, оцета, солта и залива с водата.
* След като заври се намалява степента на котлона и оставя да поври до омекване на месото.
* Прибавят се почистения от външните ципи глави чесън, тиквичките - нарязани на дребно, морковите и сушените гъби
* След като поврат 15 мин. се прибавя дафиновия лист, доматите и ситно нарязаната чушка.
* След още 10 мин ястието се изключва, като му се прибавя размитото с малко вода брашно и разбърква.
Глиган по ловджийски
Продукти:
2 - 2,5кг месо от глиган /или диво прасе, кой както иска да го разбира
За маринатата:
3 дафинови листа
5-6 зърна бахар
20-на зърна черен пипер
1 връзка кервиз/целина
1 връзка магданоз
1 глава лук
1 с л захар /или 7-8 к. подсладител/
300мл вино
50мл оцет
400мл вода
За ястието:
500 мл доматен сок /ако е воднист - 1л. и водата се отменя /
500 мл вода
5-6 глави лук
300 гр печурки
300 гр пресни горски гъби /манатарки, масловки, сарнели - каквито има. Аз правих с манатарки и масловки, но съм сигурна, че може и без тях - сухите са достатъчно ароматни/
100 гр сушени манатарки
2 наденици - едро кълцаната ми харесва много за готвене и печене
1 с л захар /или 7-8 к. подсладител/
100-150 мл олио
150 мл червено вино
сол на вкус
2 дафинови листа
4-5 цели глави чесън
1 с л червен пипер
50 мл оцет
Приготвяне:
Мариноване
* Кервизът, магданоза и лука се нарязват на едро.
* Заедно с останалите продукти за мариноването се поставят в тенджера да заврат.
* Месото се почиства от ципите и нарязва на жулиени (размер XL) или едри хапки
* Когато заври маринатата, отмества се от котлона и месото се поставя в нея.
* Държи се 1.5-2часа, след което месото се изважда и маринатата отново възвира.
* Пак се поставя месото вътре и оставя да изстине.
* Премества се в тясна и висока тенджера, така че месото да е покрито, или премества в друг подходящ съд, в който маринатата покрива месото.
* Прибира се в хладилник и оставя там за 36-48 часа, като през това време 2-3 пъти се разбърква.
* Изважда се и отделя месото от маринатата без да се измива.
* Лука се нарязва на ситно; пресните гъби - на ситно; сухите гъби се заливат с топла вода за 20-30 мин.; чесъна почиства и оставя така, както е на глави.
* В тенджера се задушава за 1-2 мин. ситно нарязания лук.
* Прибавят се солта, червения пипер, месото, захарта и залива с доматения сос, водата, оцета и виното.
* Затваря се капака, като се запечатва по краищата с тесто - приготвено от вода и брашно. Оставя се около 2см. незапечатана част.
* Включва се на слаб котлон и щом заври, се изчакват 2.5 - 3 часа. ***
* Разпечатва се тестото и прибавят гъбите, изцедените накиснати сушени гъби, дафиновия лист, нарязаната на едри парчета наденица и главите чесън.
* Оставя се да поври още 20 мин. и ако е много течен соса се сгъстява с 1 с л брашно (на мен това не ми се наложи, но за всеки случай да си кажа)
* Месото се почиства от ципите и нарязва на едри хапки
* Когато заври маринатата, отмества се от котлона и месото се поставя в нея.
* Държи се 1.5-2часа, след което месото се изважда и маринатата отново възвира.
* Пак се поставя месото вътре и оставя да изстине.
* Премества се в тясна и висока тенджера, така че месото да е покрито, или премества в друг подходящ съд, в който маринатата покрива месото.
* Прибира се в хладилник и оставя там за 36-48 часа, като през това време 2-3 пъти се разбърква.
* Месото се изважда от маринатата и измива добре.
* Заедно със ситно нарязания лук се запържва за 2-3 мин, прибавя червения пипер, оцета, солта и залива с водата.
* След като заври се намалява степента на котлона и оставя да поври до омекване на месото.
* Прибавят се почистения от външните ципи глави чесън, тиквичките - нарязани на дребно, морковите и сушените гъби
* След като поврат 15 мин. се прибавя дафиновия лист, доматите и ситно нарязаната чушка.
* След още 10 мин ястието се изключва, като му се прибавя размитото с малко вода брашно и разбърква.
Глиган по ловджийски
Продукти:
2 - 2,5кг месо от глиган /или диво прасе, кой както иска да го разбира
За маринатата:
3 дафинови листа
5-6 зърна бахар
20-на зърна черен пипер
1 връзка кервиз/целина
1 връзка магданоз
1 глава лук
1 с л захар /или 7-8 к. подсладител/
300мл вино
50мл оцет
400мл вода
За ястието:
500 мл доматен сок /ако е воднист - 1л. и водата се отменя /
500 мл вода
5-6 глави лук
300 гр печурки
300 гр пресни горски гъби /манатарки, масловки, сарнели - каквито има. Аз правих с манатарки и масловки, но съм сигурна, че може и без тях - сухите са достатъчно ароматни/
100 гр сушени манатарки
2 наденици - едро кълцаната ми харесва много за готвене и печене
1 с л захар /или 7-8 к. подсладител/
100-150 мл олио
150 мл червено вино
сол на вкус
2 дафинови листа
4-5 цели глави чесън
1 с л червен пипер
50 мл оцет
Приготвяне:
Мариноване
* Кервизът, магданоза и лука се нарязват на едро.
* Заедно с останалите продукти за мариноването се поставят в тенджера да заврат.
* Месото се почиства от ципите и нарязва на жулиени (размер XL) или едри хапки
* Когато заври маринатата, отмества се от котлона и месото се поставя в нея.
* Държи се 1.5-2часа, след което месото се изважда и маринатата отново възвира.
* Пак се поставя месото вътре и оставя да изстине.
* Премества се в тясна и висока тенджера, така че месото да е покрито, или премества в друг подходящ съд, в който маринатата покрива месото.
* Прибира се в хладилник и оставя там за 36-48 часа, като през това време 2-3 пъти се разбърква.
* Изважда се и отделя месото от маринатата без да се измива.
* Лука се нарязва на ситно; пресните гъби - на ситно; сухите гъби се заливат с топла вода за 20-30 мин.; чесъна почиства и оставя така, както е на глави.
* В тенджера се задушава за 1-2 мин. ситно нарязания лук.
* Прибавят се солта, червения пипер, месото, захарта и залива с доматения сос, водата, оцета и виното.
* Затваря се капака, като се запечатва по краищата с тесто - приготвено от вода и брашно. Оставя се около 2см. незапечатана част.
* Включва се на слаб котлон и щом заври, се изчакват 2.5 - 3 часа. ***
* Разпечатва се тестото и прибавят гъбите, изцедените накиснати сушени гъби, дафиновия лист, нарязаната на едри парчета наденица и главите чесън.
* Оставя се да поври още 20 мин. и ако е много течен соса се сгъстява с 1 с л брашно (на мен това не ми се наложи, но за всеки случай да си кажа)
Моля да премахнете и двете ми рецепти, заедно със снимките МИ!
ОтговорИзтриванеРецептите са копи/пейст, не сте си направили труд дори да ги препишете, или още повече изпробвате, а ги публикувате като свои.
Ето от къде е копирана втората рецепта http://www.gotvetesmen.com/forum/index.php/topic,2760.msg76535.html#msg76535
а тук се намира и първата http://www.gotvetesmen.com/forum/index.php/topic,2760.msg86951.html#msg86951
Ако не ви е известно, снимките в България са обект на Закона за авторско право и като такива са защитени от него. Вярвам знаете, че и интернет не е толкова анонимен, колкото им се иска на някои хора.
Няма да коментирам останалите снимки, защото съм сигурна, че и те са окраден нечий труд. Едва ли знаете, че да седнеш да напишеш текста на рецептата и да се въртиш около чиния да снимаш си е доста труд и време.