Продукти:
-5-6 големи картофа
-стрък пресен чесън
-глава/средна/ стар лук
-1ч.ч. натрошено сирене
-2 яйца
-1 малка зелена чушка/по желание люта/
-магданоз
-копър
-черен пипер
-остатъците от три сварени яйца след отделяне на шайбите с жълтък
Приготвяне:
Картофите се сваряват , обелват и намачкват.Омесват се с останалите продукти.
9 чашки за крем карамел се намазват с масло и се поръсват с пикантна панировка с корнфлейкс/може и галета/.
Чашките се напълват със сместа ,капва се по малко разтопено масло или олио отгоре и се пекат на 200 градуса , докато сместа започне да се отделя от стените.
Тимбалчетата се освобождават от чашките , отгоре се поставя шайба от варено яйце и се полива с разтопено масло с чевен пипер.
Панировка
Продукти:
- 3 яйца;
- чаша брашно;
- чаша бира;
- сол;
- черен пипер и 2-3 капки пикантен сос
Начин на приготовление:
Разбиват се отделно жълтъците и белтъците.
Към жълтъците прибавяме бирата и брашното. Сместта трябва да стане по-гъста от смес за палачинки, почти като смес за кекс. Ако е загребете с лъжица, да не може да падне обратно като течност, а да се дели като тесто, но не много гъсто...като за кекс. След това, с дървена шпатула прибавяме разбитите на сняг белтъци към тази смес. Когато се объркат добре (в никакъв случай не разбърквайте енергично) забождаме парче риба, сиренца, кашкавалчета, потапяме в сместта и пържим в съд с много олио (аз използвам тясно, но дълбоко канче, защото трябва да има място хапките да плуват в мазнина.
Кашкавалени топчета
ПРОДУКТИ:
0,300 гр.настърган кашкавал(на ситно ренде)
8 с.л. брашно
2 яйца
1 кафена л.бакпулвер
сол на вкус
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
Настърганият кашкавал се смесва с яйцата,брашното се смесва със солта и бакпулвера,след това всичко се омесва заедно.С набрашнени ръце се оформят топчета колкото орех и се пускат в горещата мазнина.Изваждат се в/у кухненска хартия да се изцедат от мазнината.
Топчета от яйца и сирене
Продукти
- сварени яйца
- сирене
- майонеза
- настърган на ситно кашкавал
Начин на приготвяне
Намачкват се яйцата, сиренето и майонезата и се правят топченца с ръце. Овалват се в ситно настърган кашкавал
Рулца от тиквички и пушено филе
Продукти
-тиквички
-сирене
-кашкавал
-зелени маслини
-пушено филе, на тънки филиики
-яйца
-зехтин
Начин на приготвяне
Тиквичките се нарязват на тънки ленти и се поставят в тавичка, посоляват се и се запичат до омекване във фурната/за около 10 мин./Прави се плънка от яйца, сирене, настърган кашкала, нарязани на ситно зелени маслини и зелени подправки.Слага се в края на всяка лента от тиквичките и се навива на руца. По същия начин се навиват руца и от пушеното филе.
Редят се в намазана с мазнина тава, последователно. поливат се със зехтин и се запичат на 250 градуса за около 30мин. Добавт се парченца кашкавал и се запича отново до златисто.
Бутерки с пълнеж
Продукти
- бутер тесто
плънка
-1 опаковка майонеза
-1 пак.ролца от раци, задушени на шайби в зехтин, бяло вино и черен пипер.
-1 кутийка царевица
Начин на приготвяне
Кошничките стават от ленти бутер тесто, навити върху бебешки бурканчета и хартия за печене. Печем и пълним с плънката
Картофени кошнички с кайма
Продукти
-250гр. кайма
-1 чаша ориз
-пресен лук
-домати
-топено сирене
-кашкавал
-подправки-сол, черен пипер, кубче бульон, чубрица.
За кошничките
-1 пакетче картофено пюре
-2ч.ч. брашно
-1 яйце
-1ч.ч. вода
-1 бакпулвер
-1/2ч.ч. олио
Начин на приготвяне
Замесва се меко тесто.Разделя се на топки и се разточва. Тестото се приготвя много лесно и бързо и също така се оформя.Намазват се формички и се поставя тестото.Слага се по малко горчица на дъното на всяка кошничка.Оризът се сварява с един бульон.Запържва се ситно нарязания лук, каймата,доматите, подправките и топеното сирене.Смесва се с оризът.Пълнят се кошничките и се пекът на 220 градуса.Преди да ги извадим, поставяме по парче кашкавал отгоре.
Пилешка фантазия
Продукти
- Пилешко филе
- пушено, гъби, лук,кисели краставички,кашкавал
Начин на приготвяне
Пилешко филе се начуква през найлон много на тъничко. Маринова се в малко горчица,бяло вино и соев сос. Намазват се купички за крем карамел с олио и се поръсват с галета. нареждат се парченцата начукано месо на тънко, така че краищата им да стърчат отвън. Предварително се прави плънка от пушено, гъби, лук и черно пиперче. Слага се от плънката и се притиска хубаво. Отгоре се слагат нарязани кисели краставички и най-отгоре няколко парченца кашкавал. Завива се месото отгоре и се притиска лекичко. намазва се с горчица. Купичките се пекат като крем карамел, но на 250 градуса. Изваждат се и се обръщат получените куполчета. Отгоре на всяко се нарежда кашкавал и се запичат така.
Палачинки с гъби и сметана
Продукти
- палачинки
- пил. филе
- гъби
- сметана
- кашкавал
- топено сирене
- горчица
Начин на приготвяне
Правим си палачинки.Нарязваме на кубчета филето, на ивички гъбките. Запържваме гъбките в малко зехтинче, заедно с филето и добавяме сметаната. Оставяме така три, четири минутки. Добавяме кашкавала и топеното сирене. Малко горчица и черно пиперче.С готовата смес пълним палачинките и ги завиваме като пакетчета. Нареждаме в тавичка и настъргваме отгоре обилно кашкавал, малко горчица и капки сметана и пак кашкавал. Запичаме в предварително загрята фурна само отгоре. Сервираме ги топли с лимонов сок.
Кошнички с яйца
Продукти:
- бутер тесто
- сварени яйца
- майонеза
- пушено филе
- печена чушка
- зелени маслини
- кашкавал
- майонеза
- горчица
Начин на приготвяне:
Във формички се поставя кръг от бутер тестото, в него се поставя свареното яйце, пушеното, червената чушка, нарязани зелени маслини и най-отгоре парче кашкавал.
Запича се в загрята на 220 градуса фурна. Прави се пълнеж от намачкан жълтък, горчица и майонеза и се запълва отгоре кошничката.Украсява се по желание.
Предястие "Змия"
Продукти
- хлебно тесто
плънка за набождане отгоре:
- колбас
- кашкавал
- сирене
- краставица
- домат и др. продукти
Начин на приготвяне
От хлебно тесто се правят еднакви по големина топки, които се подреждат в тава, оформя се глава и опашка на зията. Изпича се. Отгоре се набождат с плънката.
Пилешки пръчици
Продукти:
- пилешко филе
- яйце
- картофено пюре на прах
за маринатата
- бира
- кубче пилешки бульон
- горчица
- черен пипер
- зехтин
за соса
- кисело мляко
- майонеза
- горчица
- черен пипер, копър.
Начин на приготвяне:
Нарязваме месото на лентички и мариноваме. Всяко парченце потапяме в яйцето и след това в смес от галета и картофено пюре. Пържим в много мазнина.
Кошнички от бутер тесто
Продукти
3а 6 кошнички:
пакет (300гр.) многолистно (бутер) тесто
3 яйца
няколко черни маслини
50гр. крема-сирене ('Филаделфия')
6 шайби салам, шунка.. (при мен е от типа траен колбас)
6 шайби кашкавал
пресен копър или магданоз
Начин на приготвяне
Сваряват се яйцата, обелват се и се разполовяват напречно. Разгъва се тестото. Изрязват се 6 кръга с диаметър около 10см. Във всеки един от тях се слага по една яйчена половинка с върха/дупето към тестото и се наместват във формичките за мъфини. Върху яйцето се редят по шайба от салама и по шайба кашкавал. От останалата част на тестото се режат 12 тънки ивици с дължина около 15см., осукват се две по две и се поставят по кантовете на бъдещите кошнички. Пекат се на средна скара, 180°C. Могат да се сервират и топлички, могат и да се украсят след като изстинат с шприцовано крема-сирене, маслинка (или парченце червена чушка.. според вкуса), листо магданоз или копър.
Бутер мъфинки
Продукти
пакет многолистно (бутер) тесто
2 консерви риба-тон в собствен сос
50гр кашкавал
1-2с. л майонеза
няколко маслини без костилки
Консервите се отварят и отцеждат от течността. Рибата-тон се смесва с настъргания на ренде кашкавал и майонезата. Тестото се разгъва и от него се изрязват кръгове с диаметър около 6-7см. Мъфинените формички се намазват с мазнинка. Поставят се във формичките и се пълнят с пълнежа. Добавя се по една или повече маслини - цели или нарязани.Със също такива тестени кръгове се захлупват. Интересни стават, когато кръговете са изрязани с 'къдрава' формичка. Пекат се на средна скара, 190-200°C.
Кашкавалена наслада
Продукти:
Пилешки пръчици
Продукти:
- пилешко филе
- яйце
- картофено пюре на прах
за маринатата
- бира
- кубче пилешки бульон
- горчица
- черен пипер
- зехтин
за соса
- кисело мляко
- майонеза
- горчица
- черен пипер, копър.
Начин на приготвяне:
Нарязваме месото на лентички и мариноваме. Всяко парченце потапяме в яйцето и след това в смес от галета и картофено пюре. Пържим в много мазнина.
Кошнички от бутер тесто
Продукти
3а 6 кошнички:
пакет (300гр.) многолистно (бутер) тесто
3 яйца
няколко черни маслини
50гр. крема-сирене ('Филаделфия')
6 шайби салам, шунка.. (при мен е от типа траен колбас)
6 шайби кашкавал
пресен копър или магданоз
Начин на приготвяне
Сваряват се яйцата, обелват се и се разполовяват напречно. Разгъва се тестото. Изрязват се 6 кръга с диаметър около 10см. Във всеки един от тях се слага по една яйчена половинка с върха/дупето към тестото и се наместват във формичките за мъфини. Върху яйцето се редят по шайба от салама и по шайба кашкавал. От останалата част на тестото се режат 12 тънки ивици с дължина около 15см., осукват се две по две и се поставят по кантовете на бъдещите кошнички. Пекат се на средна скара, 180°C. Могат да се сервират и топлички, могат и да се украсят след като изстинат с шприцовано крема-сирене, маслинка (или парченце червена чушка.. според вкуса), листо магданоз или копър.
Бутер мъфинки
Продукти
пакет многолистно (бутер) тесто
2 консерви риба-тон в собствен сос
50гр кашкавал
1-2с. л майонеза
няколко маслини без костилки
Консервите се отварят и отцеждат от течността. Рибата-тон се смесва с настъргания на ренде кашкавал и майонезата. Тестото се разгъва и от него се изрязват кръгове с диаметър около 6-7см. Мъфинените формички се намазват с мазнинка. Поставят се във формичките и се пълнят с пълнежа. Добавя се по една или повече маслини - цели или нарязани.Със също такива тестени кръгове се захлупват. Интересни стават, когато кръговете са изрязани с 'къдрава' формичка. Пекат се на средна скара, 190-200°C.
Кашкавалена наслада
Продукти:
кашкавал
маслини
кисели краставички
шунка, луканков салам, кренвирш
царевица
много тънък слой топено сирене
малко червен пипер
или друго по желание
Начин на приготвяне:
Разтопявате кашкавала в микровалновата и го разстилате върху стреч фолио. Върху така получената "палачинка" слагате плънката- всичко ситно нарязано. Навивате го на руло и слагате да стегне в хладилника.
Пълнени хлебни рулца-хапки
маслини
кисели краставички
шунка, луканков салам, кренвирш
царевица
много тънък слой топено сирене
малко червен пипер
или друго по желание
Начин на приготвяне:
Разтопявате кашкавала в микровалновата и го разстилате върху стреч фолио. Върху така получената "палачинка" слагате плънката- всичко ситно нарязано. Навивате го на руло и слагате да стегне в хладилника.
Пълнени хлебни рулца-хапки
Продукти (за 24 хапки ):
4 филийки хляб без кора
4 филийки хляб без кора
пушена сьомга
крема сирене тип“Филаделфия“
прясно сирене
рулца от раци
домати Чери
шунка от пуешко месо
кисели краставички.
Приготвяне :
Разточваме филийките с помоща на точилка ,докато станат тънки и финни…за да не се разтрошат ги сложете между два листа прозрачно фолио.
За двете филийки със салмон:Внимателно намазваме филийките с крема сирене.Слагаме и финно парче сьомга.Върху сьомгата нареждаме парченца прясно сирене,нарязани също на финни парчета и накрая рулца от раци/както е показано в оригиналната рецепта/.Комбинацията от прясно сирене и сьомга е превъзходна! Завиваме филийките така,че рулцата да останат в центъра.Слагаме ги в алуминиево фолио и оформяме като бонбон.
За двете филийки със шунка: Леко ги намазваме с разрязан на две домат.Нареждаме финно нарязаните парченца шунка , върху тях парченцата сирене Моцарела и накрая киселите краставички.Завиваме на рулца и оформяме по същия начин.Печем в загрята на 200 градуса фурна за около 20 мин.Когато изстинат добре ,махаме фолиото и нарязваме всяко рулце на 6 парчета.
Панирани палачинки
Продукти : ( по желание)
Пилешки гърди
Гъби
Кисели краставички
Топено сирене
Палачинки
Яйца
Брашно
сол на вкус
Приготвяне:
. Сварените гъби и пилешки гърди нарязваме на ситно. Към тях добавяме нарязани на ситно кисели краставички. Слагаме 2-3 лъжици топено сирене и всичко омесваме добре...
2. Слагаме получената смес в средата на 1 палачинка...
Технологията за завиване е първо се прегъва от двете страни чак тогава отгоре надолу.
3. Вече готовата палачинка потапяме внимателни първо в яйце , после в брашно и после пак в яйце и пържим...
Рошковци
Продукти за около 20 бр.
200гр. кашкавал
200 гр. шунка
200 гр. кисели краставички (4 малки)
1 сварен картоф
1 яйце
за панировката:
около 100гр. корнфлейкс и 100гр. галета
3 яйца
олио или мазнина за пържене - маслена баня
Приготвяне:
* Картофа се бели, нарязва на четири и вари в микровълновата или в обикновена тенджера (което е по-бавно), а можеи готово картофено пюре - 3-4 с.л.
* Кашкавала се настъргва на ситно ренде
* Шунката и краставичките се нарязват на ситно.
* Намачка се сварения картоф, прибавят се шунката, кашкавала, краставичките и яйцето.
* Омесва се добре с ръка.
* Корнфлейкса се намачва добре в хартия с бутилка или точилката така, че да стане колкото оризови зърна
* От сместа се взема по една лъжица и с мокри ръце оформя топче, малко по-голямо от топче за пинг-понг
* Потапя се в разбитите яйца, след това в корна и овалва добре така, че да полепне по него.
* Нареждат се на свежо фолио или голяма чиния.
* Когато всички са готови започват да се пържат в загрятата през това време мазнина - поне 3-4 см. Не се пълни съда с тях, за да могат да се въртят - сами се обръщат, много бързо се пържат - по минута.
* Изваждат се на кухненска хартия да се отцедят.
Топчета с кашкавал
Продукти
250 гр. кашкавал (настърган на ситно ренде)
3 яйца (настъргани на ситно ренде)
4 скилидки пресован чесън
4 - 5 с.л. майонеза
сол на вкус*
Приготвяне:Разбъркват се всички продукти, оформят се топчета и се овалват в настърган кашкавал. Поднасят се изстудени.
За двете филийки със салмон:Внимателно намазваме филийките с крема сирене.Слагаме и финно парче сьомга.Върху сьомгата нареждаме парченца прясно сирене,нарязани също на финни парчета и накрая рулца от раци/както е показано в оригиналната рецепта/.Комбинацията от прясно сирене и сьомга е превъзходна! Завиваме филийките така,че рулцата да останат в центъра.Слагаме ги в алуминиево фолио и оформяме като бонбон.
За двете филийки със шунка: Леко ги намазваме с разрязан на две домат.Нареждаме финно нарязаните парченца шунка , върху тях парченцата сирене Моцарела и накрая киселите краставички.Завиваме на рулца и оформяме по същия начин.Печем в загрята на 200 градуса фурна за около 20 мин.Когато изстинат добре ,махаме фолиото и нарязваме всяко рулце на 6 парчета.
Панирани палачинки
Продукти : ( по желание)
Пилешки гърди
Гъби
Кисели краставички
Топено сирене
Палачинки
Яйца
Брашно
сол на вкус
Приготвяне:
. Сварените гъби и пилешки гърди нарязваме на ситно. Към тях добавяме нарязани на ситно кисели краставички. Слагаме 2-3 лъжици топено сирене и всичко омесваме добре...
2. Слагаме получената смес в средата на 1 палачинка...
Технологията за завиване е първо се прегъва от двете страни чак тогава отгоре надолу.
3. Вече готовата палачинка потапяме внимателни първо в яйце , после в брашно и после пак в яйце и пържим...
Рошковци
Продукти за около 20 бр.
200гр. кашкавал
200 гр. шунка
200 гр. кисели краставички (4 малки)
1 сварен картоф
1 яйце
за панировката:
около 100гр. корнфлейкс и 100гр. галета
3 яйца
олио или мазнина за пържене - маслена баня
Приготвяне:
* Картофа се бели, нарязва на четири и вари в микровълновата или в обикновена тенджера (което е по-бавно), а можеи готово картофено пюре - 3-4 с.л.
* Кашкавала се настъргва на ситно ренде
* Шунката и краставичките се нарязват на ситно.
* Намачка се сварения картоф, прибавят се шунката, кашкавала, краставичките и яйцето.
* Омесва се добре с ръка.
* Корнфлейкса се намачва добре в хартия с бутилка или точилката така, че да стане колкото оризови зърна
* От сместа се взема по една лъжица и с мокри ръце оформя топче, малко по-голямо от топче за пинг-понг
* Потапя се в разбитите яйца, след това в корна и овалва добре така, че да полепне по него.
* Нареждат се на свежо фолио или голяма чиния.
* Когато всички са готови започват да се пържат в загрятата през това време мазнина - поне 3-4 см. Не се пълни съда с тях, за да могат да се въртят - сами се обръщат, много бързо се пържат - по минута.
* Изваждат се на кухненска хартия да се отцедят.
Топчета с кашкавал
Продукти
250 гр. кашкавал (настърган на ситно ренде)
3 яйца (настъргани на ситно ренде)
4 скилидки пресован чесън
4 - 5 с.л. майонеза
сол на вкус*
Приготвяне:Разбъркват се всички продукти, оформят се топчета и се овалват в настърган кашкавал. Поднасят се изстудени.
Моля да ми изтриете снимката и рецептата на Рошковците. Ако можете, направете си.
ОтговорИзтриванеСнимката и рецептата са от тук http://pep-4o.blogspot.com/2010/03/blog-post_13.html но всъщност вие сигурно добре знаете, щом толкова добре се ориентирате в чуждите блогове и форуми, за да присвоявате рецепти.